Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Min man har påbörjat en cancerbehandling i matstrupen, har i dagsdatum fått sin tredje cellgiftsbehandling. Han ska få en fjärde behandling om 14 dagar, sen efter det blir det läkarbesök plus ny röntgen för att se hur hans kropp har svarat på cellgifterna. Nu är det så att hans cancer även spritt sig till lymfkörtlarna och lungorna och levern. Vad jag undrar över vad som händer efter 4 behandlingar om inte han har svarat bra på medicinerna?

Svar

Hej!

När en person drabbas av cancer så följer läkaren vårdprogrammet som gäller för den diagnosen när valet av behandling görs. Vid de flesta diagnoser finns det flera olika mediciner som man kan prova. Fungerar inte den första medicinen man startar med så kan man prova en annan. Tala med behandlande läkare när ni har läkarbesök för att efterhöra hur det är för just din man. När det inte finns någon ytterligare standardbehandling att ge kan det ibland vara möjligt att delta i en studie. Då måste man vara i mycket gott allmäntillstånd och så måste det förstås finnas en studie för just den sjukdom som patienten har.

Generellt för onkologisk behandling gäller att man måste vara tillräckligt pigg för att kroppen ska orka genomgå behandling. Ibland kan det vara så att det finns ytterligare behandlingar att prova, men att kroppen är för svag för att orka med mer behandling. I sådana fall gör behandling mer skada än nytta. 

Här kan du läsa mer om cancerbehandling

Hälsningar 

Nära Cancer