Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej, Min styvmamma har tidigare haft bröstcancer som spred sig till flera lymfkörtlar, men hon klarade sig ut det och var fri från det i 6 år. I maj small det till i ryggen och man trodde det var ryggskott, som i juni visade sig vara metastaser i både ryggrad samt höften/lårenben. Hon har inte berättat ngt om vilken stadie det är eller vilken prognos hon fått, men hon behandlas med strålning samt att hon fick ngn spruta som de nu fått stoppa då hon har så lågt antal vita blodkroppar. Kanske att de kunde operera benet. Jag försöker läsa mig till var som gäller när det handlar om metastaser i ryggrad etc men upplever inte att jag direkt hittar någon bra information. Jag har förstått att det tyvärr är obotligt, stämmer det? Hur lång tid kan en person med dessa metastaser leva? Jag har två barn som älskar sin extra mormor väldigt mycket, men jag vill inte berätta något för dem i dagsläget. Men om det är så att hon har kort tid att leva vill jag samtidigt inte neka dem denna information då de ska ha rätten att få möjligheten att umgås mer med mormor om de vill (och vad hon givetvis orkar). Hur ser hennes prognoser ut tro? Och hur lång tid kan vi hoppas på att vi får ha kvar henne hos oss? Tack på förhand

Svar

Hej! 

Tack för din fråga. En spridd bröstcancer brukar räknas som en kronisk cancer, en cancer som inte går att bota. Även om en spridd cancer nästan alltid är obotlig så kan det såklart finnas mirakel, har du läst Fanny och Felicias berättelse? Deras mamma hade också skelettmetastaser och hon blev friskförklarad. Men det är väldigt ovanligt. 

Det är tyvärr svårt att ge något tidsperspektiv på hur lång tid en person har kvar att leva eftersom variationerna är så stora. Det beror bland annat på vilken typ av bröstcancer personen har och när personen drabbades. Vissa människor kan leva flera år med sin cancer och ha en behandling som fungerar. Ibland kan man få pausa sin behandling pga låga blodvärden, men det betyder inte att man inte kan få behandling igen längre fram. Kanske är det så det är tänkt för din bonusmamma, att hon ska få behandling igen om hennes vita blodkroppar stiger? 

Vad vi förstår det som så har dina barn en nära relation till sin extra mormor. Barn märker när någont är fel och skapar sig fantasier om de inte får information om vad som händer. Den viktigaste skyddsfaktorn för barn som närsteånde är en öppen kommunikation om vad som händer. Vi råder er därför att berätta för barnen att deras extramormor fått cancer igen, och att det är därför ex alla är lite mer oroliga och ledsna. Här kan du läsa mer hur man kan tänka kring stöd för barn som närstående. Det kan också hjälpa att se på filmen "Vad är egentligen cancer?" vilken t ex lyfter att cancer inte smittar. En del barn och unga tror nämligen att cancer kan smitta, varpå de blir rädda och håller sig undan från den som blivit sjuk, vilket inte främjar relationen.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer