Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej. Jag har en mamma som fick reda på i april i år att hon har obotlig cancer , cancer i större delar av kroppen. Min fråga är hur man ska ställa sig till ex : att hon inte vill att man kommer och hälsar på henne för att hon vill sova. Missförstå mig rätt , jag förstår mamma till 110% , men samtisigt vill jag/vi få all tid vi kan få tsm med henne också.

Svar

Hej!

Vi förstår att det är en svår situation både för din mamma och för er närstående att förhålla sig till!

En del personer som blivit sjuka tycker att det är jobbigt att de också tex ändrats i utseendet, varpå de drar sig för att till och med träffa närstående personer. En annan anledning till att den sjuke drar sig för att träffa andra kan vara att den sjuke känner att hen inte orkar vara som vanligt. Ex om man alltid lekt med barnbarnen och haft nybakt fika när gästerna kommer och inte orkar upprätthålla det när man blivit allvarligt sjuk kan göra att man inte vill träffa folk. Att inte orka väcker sorg och kan i vissa fall göra att personen drar sig undan.

Kan det vara så att din mamma försöker vila sig i form så hon orkar vara sig själv när ni ses och att det då inte får bli för ofta?

När man är allvarligt sjuk tar sjukdomen väldigt mycket kraft, varpå hon förstås behöver vila/sova mer. Kan du prata med din mamma om att du gärna vill vara med henne mer än hon nu ger dig chans att vara? Kan du fråga om det är ok att bara vara hemma hos henne, trots att hon behöver sova emellanåt? En del närstående som har möjlighet att arbeta hemma, säger att det kan kännas skönt att sitta hemma hos den som blivit sjuk och arbeta, varpå man kan ha chans att umgås en stund med den sjuke på rasterna (om den sjuke orkar det just då). Skulle det kunna vara ett sätt för dig och din mamma? Då får du ha lite koll på henne och får vara med henne mer, samtidigt som hon kan sova så mycket som hon har behov av trots att du är hemma hos henne.

Det är viktigt att ni vågar kommunicera kring era behov så att ni kan förstå varandra och hitta en nivå som passar er båda. 

Vi vet inte om ni fått information om närståendepenning. Tryck på länken så hittar du om inte annat information där.

Vänliga hälsningar

Nära Cancer