Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej, Min bror fick för en månad sen beskedet att han har testikelcancer. Hans tumör är ute men nu har de upptäckt att den förmodligen spritt sig till lymfkörtlarna (4 st i närområdet) då hans värden inte går ner normalt. Det är så svårt att som anhörig få svar. Är detta en ”enkel” form att bli fri från? Hur går en cytostatikabehandling till? Vad får man oftast för ”men” efter en sån här behandling?

Svar

Hej! 

Vad tråkigt att höra att din bror har drabbats av cancer. Testikelcancer har oftast en god prognos och nästan alla som drabbas av tesitikelcancer blir friska igen. Om det har blivit en spridning (metastaser) av testikelcancern behandlas det med cytostatika (cellgifter) och ibland kan det även behövas strålbehandling och/eller opeation. Efter behandling av testikelcancer kontrolleras personen regelbundet med blodprover och röntgen under en tioårsperiod. Om sjukdomen kommer tillbaka gör den det oftast under de första två åren efter behandlingen.

Under en cytostatikabehandling är det vanligt att drabbas av biverkningar. Vilka som är de vanligaste biverkningarna för just den behandlingen man får, får man information om vid behandlingsstart. Det finns dock bra medciner för att lindra många biverkingar. Cytostatika får man oftast i droppform och det är vanligt att behandlingen innehåller 3-4 olika sorters cytostatika. Vilket behandlingsupplägg din bror kommer att få kommer hans läkare att kunna svara på och ge den information ni behöver. 

Ta hand om dig!

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer