Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej jag har haft phyllodestumör är de nåt ärftligt om jag skaffar barn kommer de ha cancer? Är de vanligt ha hår I bröstet? Är de bra ta antidepressiva medecin? Hur ska man göra när kroppen mår förfarande inte bra efter cancer att man känner sig trött?

Svar

Hej!

Tack för dina frågor!

De allra flesta tumörsjukdomar är inte ärftliga, vanligtvis inte heller phyllodestumör. Om du vill läsa mer generellt om ärftlighet vid cancer, så klicka här! Men för att få ett specifikt svar som gäller för den sjukdom du behandlats för behöver du vända dig till din behandlande läkare.


Att ha hårväxt runt bröstvårtorna är vanligt.


Om man är ledsen, nedstämd och deprimerad kan det vara bra att använda en antidepressiv medicin för att få hjälp att må bättre.
Det är vanligt att man känner sig trött och inte mår bra efter att ha genomgått cancerbehandling. Ofta återhämtar man sig successivt. Man kan prata med personalen, sjuksköterskor och läkare kring sina besvär.

Beroende på vilka besvär man har kan olika saker hjälpa. Ibland kan kontakt med en kurator, arbetsterapeut eller sjukgymnast vara av värde. Fysisk aktivitet är ett bra sätt att öka sitt välmående, även om man inte orkar som tidigare kan dagliga promenader eller annan lågintensiv träning stärka kroppen både mentalt och fysiskt.

 

Vänliga hälsningar,

Nära Cancer