Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hej! Min bror på 29 år har just fått lungcancer som spridit sig till flera organ i hans kropp (trots att han inte rökt nånsin i sitt liv vilket är helt galet, han är så stark och fysiskt frisk annars), jag har alltså läst mig till att han är i det värsta stadiet. Medans jag försöker överleva detta så har jag så mycket frågor och funderingar, mamma är helt förstörd och jag är väldigt stark och peppande i hennes närhet. Men när jag är ensam så undrar jag mest över dessa frågor, vi har inte fått veta någon ”prognos” över om han kommer överleva, kan det vara så att läkare inte berättar detta för att ge hopp till patienten? Undanhåller dom viss information ibland? Jag har så svårt att förstå att han kan överleva detta men jag hoppas ju såklart att det finns en chans eftersom vi inte fått höra något annat. Om man får veta att han bara har en kort tid kvar, vad gör man då? Vad brukar folk göra? Blir man sjukskriven för att vara med varandra? Hur hanterar man något sånt? Kommer min mamma ta sig igenom det? Jag vill googla på allt men jag avstår då jag vet att mycket kan göra att jag mår sämre. Finns det någonstans jag kan vända mig för att få någon slags terapi för att kunna hantera detta? Jag gick till min lokala vårdcentral men det hjälpte mig verkligen ingenting.. Tack på förhand!! Med vänlig hälsning, Hannah

Svar

Hej!

Lungcancer är den fjärde vanligaste cancerformen i Sverige och den vanligaste anledningen är att man har varit rökare, men tyvärr kan man drabbas även om man aldrig har rökt. Här kan du läsa mer om lungcancer. Det är svårt för oss att uttala oss om din brors prognos då vi inte har tillräckligt med medicinsk information. Vi rekommenderar dig att få till ett läkarsamtal med din brors ansvariga läkare, eller skicka med dina frågor (helst nedskrivna) nästa gång din bror träffar sin läkare för att få svar på det du funderar på. En läkare får inte undanhålla information utan patienten ska vara delaktig och få veta hur planen kring behandlingen är och information om just sin sjukdomssituation.

När en cancersjukdom har spridit sig så är den oftast inte botbar. Man kan då beskriva det som att sjukdomen är kronisk men många kan få behandling i bromsande syfte. En sådan behandling kallas palliativ behandling. Om din bror hamnar i ett tillstånd där ytterligare behandling inte är möjligt att ge får han palliativ vård (vård i livets slutskede). Som anhörig kan man då få närståendepenning utbetalat via försäkringskassan. Då kan man vara med den som är sjuk och få ersättning utbetalat. I vissa fall kan anhöriga bli sjukskrivna via läkare på sin vårdcentral.

Det är bra att du har vågat söka hjälp via vårdcentralen och det är tråkigt att du inte har fått någon hjälp. Du kan vända dig till kliniken där din bror behandlas för att komma i kontakt med en kurator eller få tips på vart du kan vända dig.

Ta hand om dig!

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer