Hoppa till huvudinnehållet

Besvarat

Fråga

Hejsan. Jag har en pappa som för 3 år sedan fick cancer på synnerven. Tumören strålades och krympte men trycket på det friska ögat blev för stort varpå ögat opererades bort och ersattes med en protes. Pappa har sedan dess gått på kontroll utav levern för att det är dit metasterna oftast spriders sig. Vid en kontroll upptäcktes det 3 metastaser på levern. Vid vidare undersökning upptäcktes det förändringar lite här och där i hans kropp. Vi har fått veta att frisk kan pappa aldrig bli. Men genom att ge honom cellgifter kan det bromsa sjukdomsförloppet. Pappa har nu genomgått 3 tuffa cellgiftsbehandlingar och på onsdag den 19 mars får vi veta resultatet. Men nu har hans blodsockervärden stigit otroligt mycket. Pappa hade diabetes 1 innan. Men efter viktnedgång beslutade hans läkare att han inte behövde ta sin medicin mer. Nu hade han 32,8 i värde när han kom in och var nästan inte kontaktbar. Kan cellgifter och betapred påverka detta värde? Är rädd att cancern har spridit sig till bukspottskörteln också. Tacksam för svar.

Svar

Hej!

 

Du har funderingar kring hur din pappas cancer och behandling påverkar hans diabetes.

 

Det är mycket vanligt att man får göra en hel del förändringar i sin diabetesbehandling när man drabbas av cancer. Sjukdomen i sig gör att blodsockret ofta stiger, men eftersom man också kan gå ner mycket i vikt så kan det ändå behövas mindre insulin eller andra mediciner än innan. Det tar ett tag innan man hittar rätt balans. Eftersom det är mer akut farligt med lågt blodsocker än med högt så väljer man ofta att vara på den säkra sidan och hellre låta sockret bli lite högt.

 

Tillsammans med cellgifterna ger man ofta kortison, till exempel betapred. Det gör att blodsockret kan stiga kraftigt under ett par dagar. En del personer tar då extra insulin, för andra gör det inte så mycket.

 

Så sammantaget kan man säga att det inte är ovanligt att den som har diabetes måste göra en hel del förändringar i sin behandling när de får cancer. Att din pappa även skulle fått cancer i bukspottskörteln som skulle orska förändringarna är mycket osannolikt. Eftersom han blev så dålig av sitt höga socker så bör han prata med sin läkare om att justera diabetesbehandlingen igen.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-03-17