Besvarat
Fråga
Svar
Hej Sara!
Tack för dina frågor. Vad tråkigt att höra att din pappa drabbats av njurcancer. Det är lätt att känna sig ensam och utlämnad i din situation. Vi hoppas att du har någon att prata med.
Njurcancer är den nionde vanligaste tumörformen hos män i Sverige och total upptäcks ca 1000 nya fall av njurcancer varje år. Hos ca 1/3 av alla som har en njurcancer som ger symptom har cancern redan hunnit sprida sig till andra delar av kroppen. Sådan spridning kallas för metastasering. Det vanligaste är att spridningen sker till lungor och skelett, precis som det är för din pappa.
Metastaser i skelettet kan göra ont och man använder ofta strålbehandling mot metastaser i skelettet för att minska smärtan. Strålning känns inte, så det gör inte ont att få strålbehandling. Ibland svullnar metastasen i skelettet under de första dagarna av strålbehandlingen och då kan man få mera ont. Någon vecka efter att man påbörjat strålbehandlingen brukar man kunna märka av effekten med mindre smärta, men det dröjer ända upp till någon vecka eller några veckor efter att man fått den sista strålbehandlingen innan man har fått full effekt av behandlingen. För mer information kan du läsa här: strålbehandling. Där kan du också se en film om strålbehandling och se bilder på hur strålbehandlingen går till.
Strålbehandlingen har bara effekt på den plats som man strålar mot, men bromsmediciner har effekt i hela kroppen. Det finns flera olika sorters mediciner som används mot njurcancer. Efter någon månads behandling gör man en röntgen för att se om behandlingen hjälper eller inte. Om behandlingen har verkat så fortsätter man. Om medicinen inte skulle ha bromsat tumörerna kan man ibland byta till en annan. Det beror på hur kroppen tål behandlingen. Det går inte att säga i förväg hur länge en sådan behandling fungerar, utan man måste göra undersökningar med jämna mellanrum för att se hur det går.
Vänliga hälsningar, näracancer.se
2014-02-06