Känslokarta
Vilka känslor uppkommer när man drabbats av kris eller sorg? Och var i kroppen känns de? Den här övningen kan användas för att tala om känslor i samband med kris och sorg.
Skriv ut här:
Så här mår jag när ...
– Hur mår du?
– Bra.
Ibland är det inte så lätt att förklara hur ens dag ser ut och hur det känns i olika situationer. Det här diagrammet hjälper både barn och vuxna.
Skriv ut här:
Emojis
Emojis kan användas för att illustrera en känsla eller sinnesstämning och kan hjälpa personer som har svårt för att uttrycka hur det känns i olika sammanhang. Vi har tagit fram två varianter med olika många emojis. Dessa finns i ytterligare två varianter- en utan text och en med undertext med förslag på vilken känsla som illustreras. Du som hjälpare avgör vilken av varianterna som passar bäst för just den person som du träffar.
Här kan du skriva ut emojis:
Då, nu och sedan
Hur kändes det när någon blev sjuk eller dog? Hur känns det nu? Hur tror jag det blir i framtiden? Ett sätt för att uttrycka sina tankar och känslor kan vara att använda sig av "Då, nu och sedan". Rita ut tre tomma ringar på ett papper. Skriv Då under den ena, Nu under den andra och Sedan under den tredje. Personen som behöver få beskriva sina tankar och känslor kan skriva med ord, måla bilder eller endast färger, vilket blir ett bra underlag för samtal. Personen väljer själv vad som ska innefattas i Då, Nu och Sedan. Exempelvis kan Då vara när man fick reda på att någon dött eller blivit sjuk men skulle också kunna vara när allt var som vanligt innan krisen kom.
En hjälpande hand och Nätverkskartan
Ibland kan det kännas mycket ensamt då någon som stått nära har dött. Ett sätt att se att det fortfarande finns människor man kan vända sig till kan vara att göra "En hjälpande hand" eller "Nätverkskartan".
Barnet eller ungdomen får rita av sin egen hand och sedan försöka komma på ett namn för varje finger. Många barn och unga kommer då på ett eller flera namn per finger och känner sig ofta glada och lättade då de upptäcker att de fortfarande har personer som står nära. En del unga kommer inte på ett namn till varje finger. Då får man samtala kring det och lyfta de relationer som den unga nämnt. Kanske behöver den unga få ytterligare professionellt stöd?
För en del tonåringar och unga vuxna passar det bättre att göra Nätverkskartan, där ungdomen får placera sig själv i mitten och sedan placera ut personer hen har i sin närhet på kartan. Se instruktion nedan.
Skriv ut här:
Instruktion till nätverkskarta
Minnesburken
Ett sätt att bevara sina minnen av den som har dött är att göra en minnesburk. I burken symboliserar varje lager färg ett särskilt minne.
Skriv ut:
Min bok
Region Jönköping har tagit fram en pysselbok för barn som har en förälder eller en annan närstående som blivit sjuk. Boken är främst till för barn mellan 4-10 år.
Min bok – när mamma, pappa eller en närstående är sjuk (Nka - Nationellt kompetenscentrum anhöriga)
Hur känns det? När någon nära dig har fått cancer
Västra Götaland har tagit fram en bok som kan laddas ner och ge till barn som närstående. Boken är framtagen av kuratorer inom cancervården och är tänkt ge barnen en möjlighet att få kort fakta om cancer, uttrycka sina känslor men även att ge utrymme för pyssel.
Nalle-korten
Nalle-korten symboliserar olika känslor och sinnesstämningar. De är ett bra hjälpmedel i samtal med både barn och vuxna.
Här kan du beställa Nalle-korten.
Min minnesbok
Det här är en minnesbok för barn och unga som förlorat en förälder, ett syskon eller någon annan närstående. I boken samlas tankar, känslor och minnen. Här finns plats att rita bilder och klistra in foton. På några ställen finns pyssel att göra, t.ex. skapa en drömfångare, plantera en minnesblomma eller göra en minneslåda. Boken ska aldrig bli klar, den ska följa med genom åren, ibland för att bli skriven eller ritad i, ibland för att bara bläddras i och minnas. Man kan arbeta själv med boken eller tillsammans med någon. Att arbeta med boken innebär också att arbeta med sina minnen – både glada och svåra – och sin sorg över den man saknar.
Jag minns dig
Det här är en bok till dig som har förlorat en betydelsefull person. Om det svåraste som kunde hända faktiskt har hänt och ditt liv har förändrats. Det är en minnesbok där du kan samla minnen och svara på frågor om din saknade person. Här får du också lära dig mer om sorg och hur livet kan kännas och bli efter att en person har dött.
Boken är skriven av en psykolog och en kurator och är gjord för att passa barn och unga i olika åldrar. Du kan läsa och skriva i den ensam eller tillsammans med någon du tycker om. Boken är gjord för att göra det lite lättare att prata om de svåra och viktiga ämnena.
Med rabattkoden idus20 får du 20% rabatt.
HumörMarkör
HumörMarkör är ett A5-ark med 53 små klistermärken. Klistermärkena markerar olika humör såsom glad, tveksam, kreativ, sur, sjuk, felplacerad, delaktig, uppåt, öppen, rörd och inspirerad.
Här kan du beställa humörmarkörer
Narkoswebben
För att få större förståelse och minska rädslan för operationer kan barn på ett lekfullt sätt få information på narkoswebben.se. Talad information finns på svenska, engelska, spanska och arabiska. Skriftlig information finns på 24 språk.