Hoppa till huvudinnehållet

Livet efteråt, blir det någonsin ljusare?

Inlägget har 3 svar

  1. L

    Min pappa fick sin cancerdiagnos för 3 år sen, bara några månader efter att jag blivit mamma för första gången. men läkarna var positiva och även min pappa. Han har varit aktiv och social hela tiden fram tills en komplikation för ca 6 månader sen.(Miss från läkarna). Jag har under dessa 3 år även fått en till fin bebis så han har fått uppleva två barnbarn. Men nu går det snabbt utför och han sa för en vecka sedan till mig att han känner noll livskvalitet och att han inte kommer leva länge till.

    Jag är idag 30 år, tvåbarnsmamma och livrädd för att inte kunna ta mig igenom denna sorg. 

    Jag har läst på oändligt många forum och sett videos men det finns inte en enda person som skriver om hur det känns att komma ut på andra sidan av denna sorg. Hur det känns att ta sig igenom, hur det känns att ha egna barn när man går igenom sorgen. Hur gör man? Hur överlever man?Jag hittar ingenting som inte är katastrofalt. Det känns som att jag har noll hopp.

    Andra som efter 7 månader, 2 år efter osv säger att de konstant går med känslan av att det hände igår, attd et är overkligt, svårt att hantera vardagen, svårt att leva ett vanligt liv osv. Jag vet ju att sorgen jag känner nu är annorlunda än den jag kommer känna när han väl gått bort. Att mina barn får behålla sin mamma och inte leva sitt liv med ett skal till förälder. Jag vet att jag kommer vara ledsen beyond allt. Kanske länge. Men jag vill inte att det ska vara så föralltid.

    Hjälp. 

    • Anmäl
    • Svara
      • Kärlek (2)
  2. A

    Tiden läker alla sår sägs det ju. Du måste ge dig själv tid att bearbeta, sörja och låta saker ta sin tid. Du är trots allt bara en människa. Du är inte bara en mamma, utan en dotter, syster(?), vän etc... Du har så många olika roller här i livet och att ta på dig dotter rollen i situationen som kräver det är inte egoistiskt och gör inte dig till en "sämre" och frånvarande mamma för det. Du har fortfarande mamma rollen kvar även om du för en period sätter dotter rollen i fokus. Det är svårt att exakt säga hur man går tillväga när en anhörig går bort eftersom man helt enkelt får räkna med en tuff period, samtidigt försöka tänka på att du inte vill se din förälder lida och ha ont. Att släppa taget är ibland det bästa läkemedlet. Du kan genom att lyfta barnens morfar och berätta saker om honom bevara minnet och samtidigt är det kanske en bearbetning som kommer fungera för dig? Berätta om din barndom till barnen i små sagoliknande former varje kväll innan läggdags, ju mer du nämner det desto naturligare kommer det att bli för dig att nämna honom och på så sätt alltid ha honom nära samtidigt som din bearbetning processar sig själv. Oftast gör den det utan att vi aktivt tänker på det. 

    Så till din fråga om det blir ljusare, ja det blir det. Vissas tunnel är bara längre än andras, men till slut hittar alla "ut". Kämpa och skriv igen, jag hjälper gärna. 

    • Anmäl
    • Svara
      • Kärlek (4)
  3. Jo

    Helt klart svårast innan. Att se och höra någon lida är hemskt. När min pappa somnade in var jag förkrossad, men samtidigt kände jag ett lugn. Han hade äntligen fått ro och inte ha ont längre. Tiden läker inte alla sår, man lär sig leva med dom. Rå om varandra ❤️

    • Anmäl
    • Svara
      • Kärlek (5)
  4. Madeleine

    Jag förlorade min mamma efter 4,5 års tapper kamp mot cancer som tillslut var nästan överallt och tog henne. Jag trodde att jag skulle dö helt ärligt. Jag var 30 när hon dog och nu har det gått 5 månader. Jag har hunnit fylla 31 och behövt gå genom första födelsedagen utan henne. Det gör mer eller mindre ont HELA tiden. Men jag skrattar också en del emellanåt och ibland känner jag faktiskt lite glad igen. Men hon är där hela tiden i mina tankar och mitt hjärta. Allt härleder till henne och det kommer göra så jävla ont för dig. Men du har inget val än att bara ånga på. Vad har man för alternativ liksom? Det kommer bli ljusare för dig men det kommer ta tid och det kommer stundvis bli mörkt igen. Men man måste bara kämpa på.. 💔 samtidigt som du måste låta dig gråta och sörja på ditt sätt. Och glädjas åt de som finns kvar i livet och berikar ditt. 

    jag är så glad över att min pappa lever samtidigt som jag är förkrossad över att mamma dog. Man lär sig hantera den känslokonflikten inombords vare sig man vill eller inte. 

    • Anmäl
    • Svara
      • Kärlek (2)

Nu visas 3 av 3 svar.

Svara på "Livet efteråt, blir det någonsin ljusare?"