Hoppa till huvudinnehållet
Bild för sidan

Välkommen till Nära Cancer!

Nära Cancer finns här för dig som är ung och står nära någon som har cancer, eller saknar någon som har dött av sjukdomen. Här kan du lära dig mer om cancer, läsa intressanta artiklar, möta andra i liknande situation och ställa frågor till sjukvårdspersonal. Vi är starkare tillsammans! 

Livet nära cancer

Här har vi har samlat massor av tips, tricks och berättelser som du kanske känner igen dig i och som kan hjälpa dig lite när det känns svårt.

Prata med någon

När nån du älskar får cancer kanske du känner dig alldeles ensam, men det finns många unga som är med om samma sak som du. Dela dina tankar i forumet med andra i liknande situation eller ställ frågor till vårdpersonal!

Fakta om cancer

Att skaffa sig kunskap är bättre än att fantisera. Ju mer man vet, desto större kontroll kan man känna över situationen. Och har man koll känner man sig oftast lite lugnare.

Här är fler artiklar du kanske är intresserad av

Responsive image

Kan jag vara ledig från skolan eller jobbet för att ta hand om min sjuka förälder, partner, vän eller syskon?

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta som får cancer blir friska igen. Fortsätt därför i möjligaste mån att jobba eller plugga, även om någon du står nära har blivit sjuk.
Responsive image

Elins mamma blev frisk igen

"Jag har bröstcancer” var mammas ord som vände upp och ner på min familjs tillvaro. Det var en snöig vinterdag och jag var ute med familjens hund när jag ringde mamma. Jag hörde direkt på mammas röst att något var väldigt fel och jag tvingade henne att berätta över telefon. Det var som att tiden stannade till och jag hann tänka alla möjliga scenarier om framtiden. Mamma, som för mig är odödlig, ska hon dö nu? Kommer hon aldrig få träffa sina barnbarn? Kommer pappa bli lämnad ensam kvar?

Bröstcancer

Bröstcancer är den allra vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige. Behandlingen börjar oftast med operation. Efter operationen får man ofta olika tilläggsbehandlingar, som strålbehandling och cellgifter.
Responsive image

Ida Nordfors: "Jag saknar och sörjer fortfarande, men saknaden tar inte längre över mig"

Första cancerbeskedet kom en helt vanlig vardag. Mamma sa att hon ville prata och vi satte oss ner i köket, mittemot varann.  ”Jag har hittat ett knöl i bröstet” sa hon. Jag var 14 år och kunde inte riktigt ta in det.  ”Du kan få känna om du vill?” Sa hon och drog upp tröjan. Jag ville inte. 
Responsive image

Aarons uppmaning till andra syskon: "Ta hjälp!"

Aaron Dehghani Johansson var bara åtta år när hans lillasyster Alicia diagnostiserades med cancer. Ett och ett halvt år senare dog Alicia och Aaron slöt sig. Den enda som då kunde nå fram var syskonstödjaren Joachim Bång.

Centrala infarter

När man behandlas för cancer kan man ibland behöva en så kallad central infart. Det finns flera typer av centrala infarter. De som oftast används inom cancervården är subkutan venport, SCVP, eller perifert insatt central kateter, PICC-line. Vissa medicinska behandlingar som ges, framförallt cytostatika, kan vara kärlretande och en central infart underlättar behandling med dessa läkemedel. Om man är svårstucken eller har blodkärl som lätt spricker när man tar blodprov eller sätter nål kan en central infart vara nödvändig för att behandlingen ska kunna ges.
Responsive image

Vad menas med kris? Och vad är egentligen sorg?

När någon i familjen drabbas av cancer drabbas också de flesta i familjen av en kris. Kris kan förklaras med att ens tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Sorg är känslan som ofta kommer när man förlorat något eller någon. Både kris och sorg är fullt naturliga reaktioner. Det är individuellt hur man reagerar när man hamnat i kris eller i sorg. Om man är ärlig mot sig själv och får utlopp för sina känslor blir det lättare att hantera det som känns tungt och svårt.
Responsive image

Vänskap kan påverkas när någon nära blivit sjuk

Om du står nära någon som har cancer kanske en del kompisar drar sig undan, på grund av att de inte vet hur de ska hantera situationen. De kan vara rädda att göra något fel eller säga saker som skulle kunna såra dig.
Responsive image

När ett syskon har cancer

När ett syskon drabbas av cancer kan det kännas som att hela världen gungar och man kan känna sig otrygg. Det kan vara svårt att förstå vad som händer när en familjemedlem blir sjuk. Det är vanligt att man har många frågor om sjukdomen och varför den har inträffat, vilket kan skapa förvirring och oro. Du som syskon kanske undrar vad som ska hända, hur det kommer att påverka er familj, och hur du kan stötta ditt sjuka syskon. Du har rätt till information om ditt syskons sjukdom och det är viktigt att du får svar på dina frågor för att du ska få känna dig så trygg som möjligt i situationen. Kom ihåg att du inte är ensam! Dina känslor och behov är viktiga! På sjukhuset finns vuxna som kan hjälpa dig att förstå och hantera den situation du befinner dig i.

Strålbehandling

Strålbehandling är en vanlig behandlingsform mot många olika cancersjukdomar. Med hjälp av strålbehandling kan många botas från cancer. För andra gör strålbehandlingen så att de får mindre smärtor eller andra besvär från cancer.
Responsive image

Klara: "Både Mamma och Mormor överlevde cancern!"

Immunterapi

Ett sätt att bekämpa cancer är att stimulera kroppens egna immunförsvar.

Nära Cancer på Instagram