Back to top
Hem / Om cancer / Sjukdomar / Cancer i huden / Malignt melanom

Malignt melanom

Cancerform som ökar snabbast

Malignt melanom är cancer som uppkommer i de cellerna i huden som bildar pigment. Även om malignt melanom oftast drabbar äldre personer, så kan det förekomma från 20-årsåldern. Malignt melanom är den ovanligaste formen av hudcancer, men det är också den cancerform som ökar allra snabbast. Att bränna sig i solen ökar risken för malignt melanom, men sjukdomen kan uppkomma även på ställen som inte är utsatta för solen, som fotsulorna. De allra flesta som opererat bort ett malignt melanom förblir helt friska utan återfall.

 

Födelsemärken som byter färg ska undersökas

Maligna melanom utvecklas ofta från ett vanligt födelsemärke. Om födelsemärken börjar växa, klia, ändrar färg eller blöder kan det vara tecken på att det blivit ett malignt melanom. Ett sådant födelsemärke ska undersökas och opereras bort om det ser misstänkt ut. Det kan göras på en vårdcentral eller hudmottagning till exempel. Man får lokalbedövning. Ibland blir det ett så litet sår att det inte behöver sys, men oftast kan det behövas något stygn. Det bortskurna området skickas för analys. Om det visar sig vara ett malignt melanom behövs oftast en till operation som är lite större. Det är för att man vill ha marginaler med frisk vävnad runt om för att vara säker på att allt är borta.

 

Om melanomet kommer tillbaka

Läkarna tittar på det borttagna melanomet i mikroskop och mäter bland annat hur djupt cancern växte. Om melanomet växte djupt ner i huden ökar risken för att det ska komma tillbaka eller sprida sig. Cancer som börjar växa på ett nytt ställe kallas metastaser eller dottertumörer. Ibland kan man operera bort metastaser av malignt melanom. Om det inte går att operera kan cytostatika, andra cancermediciner eller strålbehandling bromsa och lindra sjukdomen.

 

 

Text: Katrin Bartfai Jansson, specialistläkare
Granskat av: Johan Reizenstein, överläkare
Uppdaterad 2014-03-03

 

Frågor & svar om malignt melanom

Här kan du läsa frågor till Nära Cancer. Klicka för svar.

 

Är det farligt om en leverfläck växer ut?

 

Finns det några vetenskapliga bevis på hur mycket vaccinet yervoy kan minska tumörerna? Hur många har klarat sig, lever längre?