Back to top
Hem / Leva nära cancer / Ta hand om dig!

Ta hand om dig!

Att du känner dig nedstämd av att din förälder, eller någon annan som står dig nära, blivit sjuk är helt naturligt. Oron för föräldern är kanske stark och det är vanligt att fundera över hur framtiden kommer att bli.

 

För att minska nedstämdheten är det viktigt att du tar hand om dig, både fysiskt och psykiskt. Att prata med och få stöd av andra är en viktig del. Det är viktigt att du får gråta men att du också får tänka på annat, vara med kompisar och göra roliga saker.

 

 

Att motionera har bevisats ha en positiv inverkan, inte bara för kroppen utan även för psyket. Motion gör att serotoninet i hjärnan ökar och därmed minskar risken för att utveckla en depression. När du känner dig nedstämd kan det därför hjälpa att du tar en promenad eller joggingrunda.

 

Att äta regelbundet och näringsrik mat ökar också vårt välmående. För att må bra måste vi sova och samla energi för att orka nästa dag. Om du har svårt att somna kan du prova att skingra tankarna genom att läsa en bok, lyssna på lugn musik eller på ett avslappningsband innan du somnar.

 

Text: Johanna Joneklav, kurator
Illustration: Mattias Käll

 

2013-04-12

Uppdaterad: 2017-03-30