Back to top

Min närmsta vän fick väldigt nyligen besked om att...

Min närmsta vän fick väldigt nyligen besked om att hennes mormor (som hon står oerhört nära) har fått väldigt elakartad cancer.

Hade det inte varit för min kompis väldigt speciella och distanserade förhållande till sorg och ledsna känslor överlag så hade jag inte känt särskilt stor förvirring över hur jag ska kunna vara en så bra vän som möjligt i det här sammanhanget.

Hon har alltid fått lära sig att det är en väldig svaghet att gråta och vara känslosam. I hennes familj kan man inte göra vad som helst- en viss "skärp upp dig ton" råder.

Jag fick reda på att hennes mormor var sjuk lite av "misstag" idag och resten av mitt kompisgäng vet ännu inte.

Jag vill göra så mycket jag bara kan för att visa henne att jag bryr mig och finns där (utan att det blir tillgjort och bara får henne att känna sig ledsnare). Vad ska kan jag tänka på?

Hej!

Vad fint att du vill finnas där för din kompis och stötta henne i hennes sorg över sin mormors sjukdom. Fortsätt att vara hennes vän som du alltid har varit. Det är viktigt att få "ta en paus" från sorgen en stund och få någonting annat att tänka på. Som vän vet du förmodligen vad din kompis tycker om och vad som gör henne glad. Gör något roligt tillsammans men visa din kompis att du tycker det är okej att prata om sorg och visa känslor när man är ledsen.

Alla känslor är tillåtna. Att gråta är inte att visa svaghet, snarare tvärtom.

Vi tycker det är bra att du har hittat till näracancers hemsida. Känner din kompis också till oss? Ni kanske kan titta på sidan tillsammans?

På hemsidan finns mycket information om cancer och olika känslor som kan uppkomma när en nära anhörig blir sjuk. Bloggaren Underbara Clara har skrivit om hur det var för henne när hennes mamma blev sjuk. På vårt forum kan man skriva och få råd och stöd från andra i liknande situationer.

Hälsningar näracancer.se

2014-03-11