Back to top

Hej! Jag undrar om man kan bota tjocktarmscancer u...

Hej!

Jag undrar om man kan bota tjocktarmscancer utan operation med bara cytostatika. Min moster fick precis reda på att hon har tjocktarmscancer och tumören skulle inte opereras bort utan hon skulle bara få cytostatika. Finns det någon anledning att ge cytostatika innan operation?

Hej!

När vi pratar om tjocktarmscancer menar vi en tumör som började i cellerna i tjocktarmen. I enstaka fall kan man ha en tumör i tjocktarmen som inte började i cellerna där utan började i celler i något annat organ i kroppen. Behandlingen skiljer sig åt om sjukdomen utgår från tjocktarmen eller kommer från något annat organ.

Ibland ger man cellgiftsbehandling innan man opererar en tjocktarmscancer för att krympa tumören så att den blir lättare att operera bort.  Ibland går det inte att operera bort tumören oavsett och då ger man cellgiftsbehandling för att bromsa sjukdomen och krympa tumören. Vi brukar inte ge enbart cellgiftsbehandling i botande syfte. Om du känner att du kan kanske du ska fråga din moster vilken information hon fått på sjukhuset när det gäller behandlingen.

vänliga hälsningar

näracancer

140619