Back to top

Besvarade frågor

Hej! Vad kostar ipilimumab behandling?

Hej! Vad kostar ipilimumab behandling?

Hej!

 

Läkemedlet kostar ca 800 000 för en behandlingsomgång där det ingår 4 behandlingar med medicinen som ges i blodet. Som patient betalar man bara vanlig taxa för läkarbesök och sköterskebesök. Om man har frikort blir det gratis.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-08-20

Vad innebär "den mest aggressiva formen av cellgif...

Vad innebär "den mest aggressiva formen av cellgiftsbehandling". Vilka är de vanligaste symptomerna?

Hej!

 

Vid vissa cancersjukdomar har man möjlighet att bli botad med benmärgstransplantation, inför detta får man mycket kraftfull behandling. Då blir personen mycket infektionskänslig, och måste få antibiotika i förebyggande syfte. Man får ofta hög feber. Slemhinnor i mun och hela tarmsystemet blir påverkat så det kan vara svårt att äta och dricka. Personen blir ofta mycket trött.

 

Symtomen försvinner med tiden, tröttheten kan vara kvar under lång tid.

 

På Om cancer kan du läsa mer om cancerbehandling. Vi rekommenderar också att du ser vår film Så funkar cancerbehandling med programledaren Eva Funck.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-08-19.

kan man ha oralsex om man behandlas av cytostatika

kan man ha oralsex om man behandlas av cytostatika

Hej!

 

Vid cellgiftsbehandling kan slemhinnor i mun, tarm och underliv bli sköra och känsliga. Det viktiga är att man är försiktig så man inte får ont. Har man vita beläggningar på tungan eller ilsken rodnad kanske det vara klokt att vänta med att ha oralsex tills det blivit bättre.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-08-19

Hej, Är leukemi ärftligt?

Hej, Är leukemi ärftligt?

Hej!

Leukemi har inga ärftliga orsaker.

Hälsningar,

näracancer.se

2014-08-12

Hej! min pappa fick veta hade hade lungcancer för...

Hej!

min pappa fick veta hade hade lungcancer för ca lite mer än en månad. sedan gick det snabbt och det visa sig hade två tumör i huvud och cancer i skelettet och i hela ryggen samt i leveren.

Läkarna sa att det började i lungorna men kan cancer verkligen sprida sig så snabbt? i så fall räknas det som en elak cancer?

Min pappa har fått 3 gång cellgift och han fått strålning i huvud 5 gånga. Och dem säga att han kommer död för dem kan inte få bort det.

Dem har även opererad in en vene-port utan att vi riktig vet varför för dem har inte använd den ännu. Varför gör man så?

är tacksam för svar.

Hej!

 

Ofta är det så att när man hittar cancer hos en person , så fortsätter man med röntgenundersökningar för att leta efter spridning och på så sett få veta hur utbredd cancern är. Den spridning som din pappas cancer har fanns nog redan då han fick sin diagnos, men man hade inte gjort de undersökningarna än. Lungcancer sprider sig ofta till just dessa ställen i kroppen.

 

En subkutan venport har man för att kunna få läkemedel och vätskor in i blodet på ett säkert sätt. Det kan behövas när man ska få cellgiftsbehandling. Vi vet inte varför de inte använt din pappas venport än, det kanske går lika bra med vanliga infarter i hans fall.

 

Hälsningar,

näracancer.se

2014-08-12

Hej När min pappa fick cancer så blev han gul vad ...

Hej

När min pappa fick cancer så blev han gul vad är det som händer så att man blir gul?

Hej!

 

När man blir gul, är det levern ,gallgångar och/eller bukspottskörteln som är påverkade. Det kan bero på en gallsten som fasnar, tumör i levern eller tumör eller förstorade lymfkörtlar i närheten av levern. Ett ämne som heter bilirubin, finns i blodet. Det är en restprodukt från nedbrytning av röda blodkroppar.  En viss mängd av ämnet töms normalt ut i tarmen, via gallvätskan. Detta sker i närheten av bukspottskörteln. Om tömningen inte kan göras normalt, på grund av att något sitter i vägen ökar bilirubins koncentration i blodet. Det är det som gör att man blir gul i hud och i ögonvitan.

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-08-12.

Jag är tretton och min pappa dog för 8 månader sen...

Jag är tretton och min pappa dog för 8 månader sen och jag undrar vad det är som händer när man får cancer?

Hej!

 

Många små fel i cellernas arvsmassa kan tillsammans göra att cellerna delar sig för ofta och inte lyder kroppens signaler. Så bildas cancer.

 

På våra informationssidor Om cancer kan du läsa mer. Du kan också se våra filmer Så funkar cellen, Så funkar cancer och Så funkar behandling med programledaren Eva Funck. Vi har också en illustrerad film Vad är egentligen cancer? som vi kan rekommendera för att lära sig mer om sjukdomen.

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära cancer

2014-08-12.

Hej jag är nyfiken. Vad är den farligaste cancer ...

Hej jag är nyfiken. Vad är den farligaste cancer formen hos män?

Hej!

 

Man kan besvara din fråga på flera sätt. Både män och kvinnor kan drabbas av alla cancerformer, utom de som finns i könsorganen.

 

En del cancerformer är mycket snabbväxande, personen blir fort mycket sjuk och kan dö. Många av dessa sjukdomar går ändå att behandla och bli helt frisk ifrån. Till den här gruppen hör till exempel vissa former av leukemi, lymfom och testikelcancer.

 

Andra cancerformer är betydligt långsammare i sitt förlopp, men det går inte att bli botad. Det är därför svårt att säga vilken sjukdom som är farligast.

 

Hälsningar, näracancer.se

2014-08-08

Är denna sida också för en ung kvinna som nyligen ...

Är denna sida också för en ung kvinna som nyligen förlorat sambo i cancer?

Hej!

Alla som är unga och står nära någon som har eller har haft cancer är välkomna hit för att mötas på forumet, få en kontakt eller annat. Så svaret på din fråga är : ja!

Varma hälsningar, näracancer.se

2014-08-08

Min pappa har fått taxol i 3 månader nu. Nu i slut...

Min pappa har fått taxol i 3 månader nu. Nu i slutet har han börjat hosta enormt mycket. Han har små metastaser även i lungorna. Men hans läkare säger att de är väldigt små. Läkaren tror att det är cellgiftet som har påverkat slemhinnorna. Det låter bra på lungorna. Kan det vara cellgiftet som de säger?

Hej

Det finns många orsaker till att man har hosta. I det här fallet är det säkert så som din pappas vårdpersonal säger. Små metastaser i lungorna ger sällan hosta.

 

Hälsningar

Naracancer.se

2014-08-06

Hej! Vad kostar ipilimumab behandling?

Hej!

 

Läkemedlet kostar ca 800 000 för en behandlingsomgång där det ingår 4 behandlingar med medicinen som ges i blodet. Som patient betalar man bara vanlig taxa för läkarbesök och sköterskebesök. Om man har frikort blir det gratis.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

2014-08-20

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)