Back to top

Besvarade frågor

Kan man få cancer överallt?

Kan man få cancer överallt?

Hej!

 

I princip kan man få cancer överallt i kroppen, på ungefär 200 olika ställen. För att förstå vad cancer är och hur sjukdomen uppkommer rekommenderar vi dig att se vår 5 minuter långa film "Vad är egentligen cancer?" och/eller filmerna med Eva Funck på vår hemsida.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2016-01-14

Min pojkvän har fått diagnosen sarkom. En tumör st...

Min pojkvän har fått diagnosen sarkom. En tumör stor som en bakpotatis i ena vaden. Jag är jätterädd att han ska dö. Kan vi få bra information om behandling och utsikten för denna cancerform?

Hej!

 

Det finns flera olika typer av sarkom. Här på vår egen webbsida finns inte så mycket information om den typen av cancer.

Men ni kan läsa om sarkom och olika behandlingsmetoder på Cancerfondens sida om sarkom

Det finns möjlighet att bli botad och bli frisk efter behandlingen. Hur prognosen ser ut just för din pojkvän kan vi inte svara på eftersom vi inte vet vilken typ av sarkom han har. Det bästa är att ni frågar den läkare som har hand om hans behandling om det.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

Primärtumör i hjärnan i förhållande till dottertum...

Primärtumör i hjärnan i förhållande till dottertumör

Hej!

Du kanske undrar vad skillnaden är mellan en primär hjärntumör och en dottertumör = metastas som sitter i hjärnan.

Det finns en artikel om hjärntumörer här på Nära Cancer där du kan läsa mer, vi ger ett kortare svar här.

 

Tumörer i hjärnan ger symptom som beror på att de tar upp plats från hjärnan. Huvudvärk, särskilt på morgonen, kraftigt illamående och trötthet är generella symptom. Sedan kan tumören påverka beroende på var i hjärnan den sitter: talförmågan eller balansen till exempel. Det här gäller alltså både hjärntumörer och hjärnmetastaser.

 

Det är viktigt att veta om det är en hjärntumör eller en metastas för att få rätt behandling. Hjärntumörer opereras oftast, kanske med tillägg av strålbehandling eller cellgifter. Är det en metastas från en annan cancersort beror behandlingen mycket på hur sjuk personen är i övrigt. Strålbehandling utan operation är en vanligare behandling i den situationen.

 

Prognosen varierar mycket både för primära hjärntumörer och för hjärnmetastaser.

 

Fråga gärna igen om du inte fått svar på det du undrade.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2016-01-11

Kan man få tarmcancer som tretton åring? Jag har h...

Kan man få tarmcancer som tretton åring? Jag har haft slem i avföringen i ungefär 1 vecka. Är väldigt orolig.

Hej!

Tarmcancer är vanligast i 60-årsåldern och uppåt. Även om yngre personer också kan få tarmcancer så sker det inte i din ålder.

Det finns många orsaker till slem i avföringen. Det vanligaste är en infektion av något slag, alltså bakterier. Då kanske du också har diarré och ont i magen. Oftast går det över av sig själv, men om det fortsätter ytterligare en vecka är det bra att kontakta vården, till exempel ringa 1177. Även blod i avföringen kan bero på infektion. I mer ovanliga fall beror slem och blod i avföringen i din ålder på så kallade inflammatoriska tarmsjukdomar.

Så du kan vänta en vecka till men prata gärna med någon vuxen och ring till vårdcentralen eller 1177 om det inte går över. Om du har feber eller blod i avföringen så ska du också kontakta vården.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2016-01-11

hur länge är man svullen efter kortison

hur länge är man svullen efter kortison

Hej.

 

Det är väldigt individuellt, vissa människor blir inte heller svullna av kortison. Hur svullen en person blir och hur länge det sitter i varierar på hur hög dos med kortison personen får och även hur länge personen får kortison.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2016-01-07

Hej! Min pappa dog i cancer när han var 43 år och ...

Hej! Min pappa dog i cancer när han var 43 år och jag var 17. Läkarna säger att det började i en tumör i prostatan med sedan spred det sig i hela kroppen, skelettet gav vika osv. Hemsk hemsk tid. Min mormor gick och fick livmoderhalscancer, också kallat den tysta mördaren? Har ja hört... vips så gick hon plötsligt också bort. Inte nog med det. I samma veva när min pappa misst kampen mot djävulen själv så intar denna helvetiska sjukdom min farbrora kropp. Han blir diagnotiserad med manligt melanom och har tagit bort fläckar till och från i 4 år snart. Nu har det väl lugnat sig lite. Hur stor är då chansen att jag skulle bli drabbad? Jag är ensambarn. Mamma är frisk. Mvh Orolig 21 åring

Hej!

 

Det är ovanligt att en cancer är ärftlig. Av alla som får en cancerdiagnos är det bara 10 % som fått cancer på grund av ärftlighet. Det finns inte heller någon koppling, som vi känner till, mellan ärftlighet och de cancerdiagnoser som du nämner. Du kan läsa mer under rubriken ärftlig cancer

 

Hälsningar

Nära Cancer

2016-01-05

Hur lenge kan man ha cancer

Hur lenge kan man ha cancer

Hej.

 

Det är olika hur länge en person kan ha cancer. Ibland går det att operera bort cancer och då har inte personen cancer efter operation. Ibland får personen behandling som gör att cancern försvinner och det varierar hur många behandlingar en person kan få.

 

Ibland går inte cancer att bota, då kan man inte operera eller ge någon behandling som tar bort cancern. Om cancern inte går att bota så brukar man kunna ge bromsmediciner till den som är sjuk, vissa personer kan få bromsmediciner under många år och vissa lever många år även utan mediciner, det varierar beroende på vart cancern finns någonstans och hur snäll eller elak cancern är. Du kan läsa mer under rubriken När cancer inte går att bota. 

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-01-04

Hej! Jag är en tretton årig tjej som känner sig li...

Hej!

Jag är en tretton årig tjej som känner sig lite orolig! Jag har upptäckt att en av mina spottkörtlar är hård. Det gör inte ont. Jag pillar på det hela tiden med tungan. Jag är jätterädd att det ska vara cancer! Är rädd nästan hela tiden! Hjälp!

Hej.

 

Det finns olika anledningar till varför en spottkörtel är hård, ett exempel kan vara om du har en infektion i spottkörteln. Det är ovanligt att få cancer när man är tretton år. Tala med din skolsköterska eller din vårdcentral så du får svar på vad det kan vara för något.

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-01-04

Har en knöl i bröstet och gör väldigt ont. Kan de ...

Har en knöl i bröstet och gör väldigt ont. Kan de vara bröstcancer? 13 år

Hej!

 

Bröstcancer är vanligast från 60-års ålder och uppåt, men även yngre kvinnor kan drabbas. Dock har vi aldrig varit med om att någon så ung som 13 år fått bröstcancer.

 

I puberteten utvecklas  brösten och det är vanligt att man känner knölar och att brösten ömmar, det beror på tillväxten och hormoner.

 

Om du känner dej orolig kan du också fråga din skolsköterska

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-12-18

Hej. jag har en närstående som är 36 år och har f...

Hej.

jag har en närstående som är 36 år och har fått bukspottkörtelcancer som är malign tumör och kan inte opereras.. han ser inte ut och må dåligt utan bara lite blek, men förmodligen kommer allt det värsta börja när han ska påbörja sin behandling på fredag.. Bukspottkörteln har spridit sig i buken inte i andra organ.

På hans journal står det '' Således typiskt metastas från duktalcarcinom från pankreas'' vad innebär detta? Att den har spridit sig i blodet?

Vet att denna sjukdom är vanlig bland 65 år, men han är 36 år, borde det inte finnas chans att han överlever detta och inte dör?

Hoppas ni förstår mina frågor och kan svara..

Hej och tack för dina frågor!

 

Vi börjar med journaltexten "således typisk metastas från duktalt carcinom i pankreas". Pankreas är detsamma som bukspottskörtel. Duktalt carcinom avser att det är cancer som växer i form av gångar, liknande normal vävnad i bukspottskörteln. Att det är en metastas betyder att cancer har spridit sig från den ursprungliga platsen någon annanstans i kroppen. Sammantaget pekar alltså meningen på att läkarna har tagit ett vävnadsprov från en misstänkt förändring och att analysen visar att det är cancer från bukspottskörteln som var upphovet till förändringen. Du skriver att du vet att tumören spridit sig i buken. Det kan ske genom blodet eller genom lymfsystemet.

 

Så till din fråga om överlevnad. Det är precis som du säger mycket ovanligt att få den här diagnosen när man är så ung som 36 år. Tack vare den unga åldern så har man större chans än äldre personer att tåla cellgiftsbehandling. Oavsett ålder är det dock så att vi idag inte känner till något sätt att helt bota cancer från bukspottskörteln då den hunnit sprida sig i buken. Det faktum att han som du står nära är pigg och inte så tagen av sin sjukdom är ett gott tecken, som ofta betyder att man kan ha glädje av en bromsande behandling.

 

Med vänliga hälsningar,

Nära Cancer

2015-12-17

Kan man få cancer överallt?

Hej!

 

I princip kan man få cancer överallt i kroppen, på ungefär 200 olika ställen. För att förstå vad cancer är och hur sjukdomen uppkommer rekommenderar vi dig att se vår 5 minuter långa film "Vad är egentligen cancer?" och/eller filmerna med Eva Funck på vår hemsida.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2016-01-14

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)