Back to top

Besvarade frågor

Min farbror dog i cancer när jag var ung. Min papp...

Min farbror dog i cancer när jag var ung. Min pappa fick cancer i tjocktarmen för 4 år sen. Fast han blev frisk.

Har jag större chans än andra att få cancer?

Jag är 22 år gammal nu, finns det något jag kan börja göra redan nu? Regelbundna tester tillexempel?

Hej!

 

Att både din pappa och din farbror har haft cancer behöver inte betyda att du har en högre risk att få cancer.

Du skriver inte om din pappa hade samma typ av cancer som din farbror dog av? Vissa typer av tjocktarmscancer kan vara ärftlig.

 

Det du kan göra redan nu är att tänka på att motionera regelbundet, äta bra mat, samt undvika rökning och för mycket sol.

 

Du kan läsa mer om ärftlig cancer under rubriken Om cancer.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2016-07-15

Kan man ha kronisk cancer?

Kan man ha kronisk cancer?

Hej!

 

De flesta som får cancer blir idag friska igen, men ibland går cancer inte att bota.

En del som har cancer kan leva länge med cancer som en kronisk sjukdom, i vissa fall i flera årtionden.

 

Om cancern inte går att bota kan behandlingsprincipen övergå från kurativ (botande) till palliativ (lindrande).

Behandlingen av cancer som blivit kronisk beror på vilken typ av cancer det är. Ofta hålls sjukdomen under kontroll med hjälp av cytostatika, hormonbehandling eller någon av de nya, målriktade läkemedlen.

Om patienten har en cancersjukdom som har metastaserat kan även strålbehandling behövas.

 

Du kan läsa mer om när cancer inte går att bota under rubriken Leva nära cancer.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2016-07-12

Hur får man cancer

Hur får man cancer

Hej och tack för din fråga

Det är troligtvis många olika faktorer som är orsak till att man får cancer

Under fliken OM CANCER finns både filmer och text som beskriver hur cancer uppstår

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 

2016-07-08

Hur illa är det när man har malignt melanom? Är vä...

Hur illa är det när man har malignt melanom? Är väldigt orolig då min syster nyligen fått det beskedet.

Hej!
Att få ett cancerbesked innebär alltid en oro för den drabbade och för närstående runt omkring.
Malignt melanom är den typ av cancer som ökat mest de senaste åren. Som med all cancer är det viktigt att söka vård i tid. En tidig operation minskar risken för allvarliga komplikationer av melanomet. De allra flesta som opererar bort ett malignt melanom blir helt återställda.
Du kan läsa mer om malignt melanom under rubriken Om cancer, samt på 1177:s hemsida.
Vänliga hälsningar
Nära Cancer 2016-06-21
HEJ! Min pappa har fått cancer i bukspottskörteln ...

HEJ!

Min pappa har fått cancer i bukspottskörteln och kommer att dö. INGEN VET HUR LÄNGE HAN FÅR LEVA. När han efter många många försök att få hjälp av vården var det för sent..ingen förstod vad det var.Är det verkligen så att man inte kan bli frisk?

Hej och tack för din fråga
Det enda sättet att bota cancer i bukspottskörteln och bli frisk är att operera bort cancern men ofta upptäcker man inte sjukdomen förrän den är omöjlig att operera bort i sin helhet. Själva cancern behöver inte vara så stor, men växa runt och på stora blodkärl, vilket omöjliggör operation. Har cancern spridit sig till andra delar av kroppen är den inte heller möjlig att operera bort. Även om man genomgår en operation är chansen att bli frisk från sjukdomen väldigt liten. Tyvärr är det ofta så att cancer i bukspottskörteln inte går att bota utan man får ge behandling som kan bromsa förloppet
För att bromsa sjukdomen ger man ibland cellgiftsbehandling. Men bara om man mår så pass bra att kroppen tål en sådan behandling. Cellgiftsbehandling kan inte bota sjukdomen. 
 

Du är välkommen att ställa fler frågor om du känner att det finns något mer du funderar på

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 

2016-06-17

Varför går det inte att operera Bukspottskörtel ca...

Varför går det inte att operera

Bukspottskörtel cancer? Hur fort sprider den sig?

Hej och tack för din fråga
Det enda sättet att bota cancer i bukspottskörteln och bli frisk är att operera bort cancern. Det går alltså i vissa fall att operera om den upptäcks tidig men det är en väldigt stor och komplicerad operation. Ofta upptäcker man inte sjukdomen förrän den är omöjlig att operera bort i sin helhet. Själva cancern behöver inte vara så stor, men växa runt och på stora blodkärl, vilket omöjliggör operation.  Har cancern spridit sig till andra delar av kroppen är den inte heller möjlig att operera bort. Man brukar grovt säga att bara ca 1 av 10 fall av cancer i bukkörteln är möjliga att operera. Även om man genomgår en operation är chansen att bli frisk från sjukdomen väldigt liten. 
För att bromsa sjukdomen ger man ibland cellgiftsbehandling. Men bara om man mår så pass bra att kroppen tål en sådan behandling. Cellgiftsbehandling kan inte bota sjukdomen. 
 
Hur fort cancern sprider sig är svårt att säga. Det beror på egenskaper hos cancercellerna, bl.a. hur snabbväxande de är och hur benägna de är att sprida sig till andra delar av kroppen. Ibland kan cellgiftsbehandling bromsa eller till och med krympa sjukdomen under en period. 
Vänliga hälsningar
Nära Cancer
2016-06-17
 

Jag är 27år och min lillasyster som är 20år blev f...

Jag är 27år och min lillasyster som är 20år blev för bara en vecka sedan diagnotiserad med kronisk leukemi. Jag har haft mardrömmar och svårt att sova sen vi fick beskedet. Det har gjort att jag även har svårt att fokusera när jag är på jobbet. Är det vanligt att kroppen reagerar såhär?

Hej!

 

Du berättar att du, sedan ni fick beskedet om din systers cancer, har svårt att sova och att du har svårt att koncentrera dig på jobbet. Vi förstår att det är jobbigt att din syster blivit sjuk och jobbigt att du fått dessa reaktioner. Att reagera som du gör är vanligt när man hamnat i kris. Kris kan förklaras med att en persons tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. När någon får ett cancerbesked är det vanligt att både den personen och de som står nära drabbas av en kris. 

 

En kris tar väldigt mycket energi, vilket gör det mycket vanligt att man får svårt att hålla många saker i huvudet. Tankar på det som hänt tränger fram hela tiden och det kan vara svårt att koncentrera sig under en period. När någon nära har fått cancer befinner man sig i en ny situation som man dessutom inte vill vara i. Man har också insett att saker som man inte vill ska hända, kan drabba sig själv och sina närstående och inte bara drabba andra. Det är därför vanligt att man får en förhöjd vaksamhet och tex blir mer lättskrämd av plötsliga ljud eller rörelser. Denna förhöjda vaksamhet gör att sömnen inte blir så djup, vilket kan orsaka sömnsvårigheter.

 

När krisen gått över kommer du kunna sova bättre och ha lättare för att koncentrera dig igen.

 

Här kan du läsa mer om kris

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-06-09.

Hej! Min mamma har cancer i äggstockarna, och det ...

Hej! Min mamma har cancer i äggstockarna, och det upptäcktes för ca. 2 månader sen. Det hade spridit sig till livmodern och en bit av tarmen. För några veckor sedan gjorde hon en operation, där man tog bort äggstockarna, livmodern och en liten bit av tarmen. Så nu har hon en stomi på magen. För en vecka sedan började hennes cellgiftsbehandling (som kommer ske var tredje vecka) och jag tror hon tar tre olika sorter. Två olika ska hon ta i sex omgångar. Men den tredje kommer hon ta i över ett år. En gör att hon eventuellt kommer tappa håret. Mina Föreldrar har inte berättat så jätte mycket för mig och vad som kommer att hända. Men jag har läst på lite olika sidor (vet ej om det stämmer) att det är en låg chans att överleva, jag undrar om det är sant. Kommer hon överleva eller inte?

Hej

Vi förstår att du är orolig, för när man inte vet känns det svårt att greppa.

 

Ingen kan troligen säkert svara på din fråga. Men det bästa vore om du kunde prata med dina föräldrar. Kanske kunde du få vara med vid ett av din mammas läkarbesök. 

Då kan doktorn även förklara din mammas behandling.

 

Det är positivt att hennes behandling pågår och då kan det vara bra att försöka tänka mer på vad som händer nu.

Försök att ta en sak i taget.

Du får gärna höra av dig igen,

 

Vänliga hälsningar 

Nära Cancer

2016-06-09

Hej min mormor dog i tjocktarms canser och min mor...

Hej min mormor dog i tjocktarms canser och min morfar dog i prostata canser nyligen kommer vi som är barn barn dö också i det :( är jätte rädd

Hej!

 

Vi får många frågor om ärftlighet av olika slag till oss på Nära cancer.

Ärftlig cancer är ovanligt, endast ca. 10% av alla cancerfall beror på ärftlighet.

Att både din mormor och morfar har dött i cancer gör inte automatiskt att ni barnbarn har en högre risk att drabbas av cancer.

 

Du kan läsa mer om ärftlig cancer under rubriken Om cancer, samt under kategorin Ärva cancer, här på Frågor & svar.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer 2016-05-31

Hej! Min pappa gick bort i cancer i hjärnan för 2...

Hej! Min pappa gick bort i cancer i hjärnan för 2 månader sedan. Pappa hade bara varit sjuk i 8 månader. Nu är jag så ledsen och det blir värre för varje dag. Min mamma mår så dåligt och säger att hon inte vill leva mer och att livet är meningslöst utan pappa, och jag håller med henne. Men alla säger att det blir bättre med tiden? Hur lång tid tar det tills det blir bättre?

Hej!

 

Vi förstår att du är ledsen över att din pappa har dött! Saknaden och sorgen efter en person som stått en nära och som alltid funnits där känns ofta väldigt tung att bära och det är det som både du och din mamma känner av nu. Varför det gör så ont är just för att han betydde så mycket för er. Sorg är en känslomässig förlust av något slag och är en process som tar olika lång tid för olika människor. Därför är det svårt att svara på hur lång tid det tar tills det blir bättre. Men du ska få en bild av hur sorg går till:

 

Man brukar prata om att sorgen är randig, dvs att man går in och ut i sorgen. Ibland känns det jättetungt och andra stunder eller dagar känns det lättare att bära sorgen och saknaden. Tänk dig en streckkod med svarta och vita streck. Det kan vara en symbol för sorgeprocessen. Tänk dig att i början av streckkoden är det tjocka svarta streck och tunnare vita som kommer in lite då och då. Sorgen och saknaden är då väldigt stark, kanske överväldigande. Trots det finns det ljusglimtar i tillvaron. Sen kommer det några tjockare vita streck med lite tunnare svarta streck. Livet känns lättare och sorgen är mindre kraftig. Någonstans i mitten kommer några tjockare svarta streck igen, då sorgen fått ny fart av någon anledning. Tittar man längst bort på streckkoden ser man att det mest är tjocka vita streck, men att de finns tunna svarta streck kvar. Den här bilden visar att sorgen och saknaden alltid kommer finnas kvar efter en person som betytt mycket för oss, men att det blir lättare att bära med tiden. Här kan du läsa mer om sorg.

 

Ibland kan det vara svårt att bära sorgen själv. Det är viktigt att ni fortsätter prata om din pappa hemma och tillsammans bära minnet av honom. Ibland kan man behöva få prata med någon ensikilt t ex en kurator på skolan eller en sjukhuskurator. Det kan också vara skönt att möta andra unga i liknande situation genom stödgrupp för unga i sorg. Sådana grupper finns i vissa städer runt om i Sverige. Vi har också tänkt starta en stödgrupp för unga i sorg via Nära Cancer.  Du är varmt välkommen att anmäla dig till den!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2016-05-30

Min farbror dog i cancer när jag var ung. Min pappa fick cancer i tjocktarmen för 4 år sen. Fast han blev frisk.

Har jag större chans än andra att få cancer?

Jag är 22 år gammal nu, finns det något jag kan börja göra redan nu? Regelbundna tester tillexempel?

Hej!

 

Att både din pappa och din farbror har haft cancer behöver inte betyda att du har en högre risk att få cancer.

Du skriver inte om din pappa hade samma typ av cancer som din farbror dog av? Vissa typer av tjocktarmscancer kan vara ärftlig.

 

Det du kan göra redan nu är att tänka på att motionera regelbundet, äta bra mat, samt undvika rökning och för mycket sol.

 

Du kan läsa mer om ärftlig cancer under rubriken Om cancer.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2016-07-15

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)