Back to top

Besvarade frågor

Hej. Jag är helt förkrossad och ser inget ljus i m...

Hej. Jag är helt förkrossad och ser inget ljus i min tillvaro. Vet inte vad jag ska göra. Min älskade mamma hade bröstcancer för tio år sen, och blev botad. Vi hade äntligen lämnat den sjukdomen bakom oss... För några månader sen började hon få ont i ryggen.. Vi vände oss till sjukvården som först var säkra på att det inte var någonting. Men rädslan fanns ändå där. Nu efter drygt 5 månader fick hon göra en MR, som visar att hon har en metastas i ryggen... Vad ska jag göra.. Håller nästan på att bryta ihop. Saker blir inte heller bättre när man läser att det här är obotligt och att man Max kan ha två år att leva.. Jag är nära på att bryta ihop och vet inte vad jag ska ta mig till. Min älskade mamma och mitt allt... Hur kan det här vara möjligt. Kommer mamma att dö?

Hej!

 

Att reagera som du beskriver är en normal reaktion när tillvaron ställs på ända av en cancerdiagnos. Hoppas att du har stöd i din omgivning, människor som du kan prata med och ventilera dina tankar och känslor? Kanske finns det någon kurator på kliniken som din mamma tillhör, på vårdcentralen eller i skolan (om du går i skolan)?

 

Bröstcancer kan ge återfall efter många år, trots att man betraktats som botad under en längre tid. När bröstcancern har satt sig i skelettet går sjukdomen inte längre att bota, men det finns flera olika behandlingsmetoder för att förlänga livet och få en bra livskvalitet under tiden.

 

Att man max har två år kvar att leva efter att ha diagnostiserats med skelettmetaser stämmer dock inte. En del personer lever i mer än 10 år med sin sjukdom och har väldigt lite besvär.

 

Beroende på vilken typ av bröstcancer som din mamma hade från början kan flera olika medicinska behandlingar vara möjliga. Om din mamma har mycket ont av sin metastas kan strålbehandling vara ett effektivt alternativ. 

 

Du kan läsa mer om skelettmetastaser & palliativ behandling under rubriken Om cancer.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer 2016-09-27

Min syster har en tumör vid förgrening på stora kr...

Min syster har en tumör vid förgrening på stora kroppspulsådern? Bromsmedicin är aktuell. Vad är biverkningarna?

Hej

Vi kan tyvärr inte ge dig ett svar på din fråga då vi inte vet vilken typ av bromsmedicin hon kommer att få

Din syster kommer att få information om biverkningarna av sjukvårdspersonalen innan man startar behandlingen

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-09-23

vad är tumörfeber

vad är tumörfeber

Hej

När man har en tumörsjukdom i kroppen kan det bli något som liknar en inflammation kring själva tumören och då utsöndras olika ämnen i kroppen som kan ge feber

Det är alltså inte en infektion i kroppen som man kan behandla med antibiotika (eftersom en infektion orsakas av bakterier)

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-09-22

Hej ! Min Mamma har haft äggstockscancer , hon dog...

Hej ! Min Mamma har haft äggstockscancer , hon dog för 2 veckor Sedan ! Min frågor är , Vad menas med minst två förstagradssläktingar ? Hur nära släkt ska man vara för att cancer ska vara ärftlig ? Min Mamma hade inga systrar , bara 1 Moster och 1 Kusin , dem hade äggstockscancer och bröstcancer , men dog för över 30 år sedan , kan min Mamma ha ärvt cancern efter sin Moster och hennes Kusin ? Min Mors Mamma hade ingen cancer och inte min Min Mammas Mormor heller ! Försökt att läsa mig till allt detta , men det är väldigt svårbegripligt och jag fattar inte detta med släktgren och släkt , så snälla svara så att jag förstår ! Tack på förhand , Mvh / Sara

Hej!

 

När en familjemedlem drabbas av cancer oroar många sig för att cancern ska vara ärftlig. Cancer beror på fel i vår arvsmassa. Men det är bara en tiondel av alla cancerfall som beror på att man ärvt en skadad gen. De andra cancerfallen beror på genetiska skador som uppkommit under personens egen livstid. Det är därför cancer är vanligare ju äldre vi blir.

 

Ärftlig cancer misstänks i första hand när många familjemedlemmar får samma slags cancer. Det kan också vara att någon eller flera i släkten fått cancer tidigare i livet än vad som är vanligt för den cancerformen. 

 

 När man talar om släktgren utgår man från ett släktträd, där en gren är släkten på mammas sida som sedan grenar ut sig vidare. En annan gren är släkten på pappas sida. Förstagradssläkting är det samma som förälder, syskon eller barn.

 

Vid en onkogenetisk mottagning kan man undersöka om en cancer är ärftlig eller inte, och vilka i familjen som i så fall har ärvt de anlagen. Vi rekommenderar dig att ta kontakt med din mammas läkare och tala om din oro. Om läkaren ser att det finns risk att du kan bära på en ärftlig gen kan en remiss skickas till en onkogenetisk mottagning så att en utredning kan påbörjas.

Här kan du läsa mer om Ärftlig cancer

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-09-20

Hej. Vi fick för några veckor sedan veta att min ...

Hej.

Vi fick för några veckor sedan veta att min mamma har fått en elakartad tumör i tjocktarmen som även har spridit sig till levern. Läkaren har informerat oss om att det tyvärr är omöjligt att operera och att eventuella cellgifter kommer att sättas in för att försöka förlänga livet för min mamma.

Det som är hindret för eventuella cellgifter är att hon har "varbildningar" på tarmen som gör att hennes sänka är oerhört hög och de har nu under 4veckors tid försökt få bort infektionen ch att det ska kapsla ihop sig så att cellgifter kan sättas in. Men detta tyvärr helt utan framsteg.

För att göra en lång historia kort. Hur lång tid har man vanligtvis kvar ifall cellgifter inte skulle kunna sättas in? Läkaren vill inte ge något svar på det mera än att han inte varit med om tidigar fall som levt 10år eller längre.

Sen undrar jag också om det finns något hopp om att få bort infektionen då de hittills int har gjort några framsteg och vet int riktigt har de ska gå vidare :(

Hoppas ni kan ge lite nätter svar än läkaren trots att jag vet att degar omöjligt utan journaler osv..

Hej!

Dina frågor är viktiga, men det är svårt för oss att besvara ingående och vi kan inte uttala oss om prognos.

 

Har man en infektion är det inte helt ovanligt att avvakta med cytostatikabehandling.

 

Det bästa vore att du och kanske någon mer pratar med behandlande läkare för att förstå varför man måste avvakta och vad som kan göras därefter.

 

Hälsningar

Nära Cancer 

2016-09-16

Hej ! Min Mamma har haft äggstockscancer och dog a...

Hej ! Min Mamma har haft äggstockscancer och dog av det för en vecka sedan ! Min Mormor alltså min Mammas Mamma har inte haft någon cancer , hon dog av naturliga orsaker , men däremot hade min mormors syster , min mammas moster bröstcancer ! Är det inte så att det ska vara tre eller flera kvinnor ur samma släktled / gren i rakt nedåtstigande led för att det ska vara ärftligt ? Räknas min Mormors moster in i samma släktgren som min Mamma, min Mormor och jag själv ? Och om hon gör det hur stor är risken då att jag kan bli drabbad av cancer ? Är orolig över detta så Hoppas på ett svar som jag förstår då det gäller min rädsla över att själv bli drabbad ! Hälsning / Lotta

Hej

Ledsamt att din mamma dött och förstår att du känner en viss oro.

 

Ärftlighet drabbar ungefär 10% av alla cancersjukdomar.

Vid bedömning av ärftlighet tar man hänsyn till ålder vid insjuknandet och typ av cancer hos nära släktingar (ex. mormor, moster, syskon, kusin).

 

Diskutera gärna med din mammas läkare om du behöver utreda om du har en ökad cancerrisk.

 

Du kan läsa mer under rubriken "Om cancer" - Ärftlig cancer.

 

Hälsningar 

Nära cancer

2016-09-14

Hur kan man ta hand om någon som har cancer

Hur kan man ta hand om någon som har cancer

Hej!

 

När någon nära fått cancer känner man sig ofta maktlös och undrar precis som du vad man kan göra för att underlätta för den som blivit sjuk. För att om möjligt bli frisk, får den som blivit sjuk vård från sjukvården. Men det finns ju annat som också är viktigt när någon blivit sjuk. Närheten till människor som står den sjuke nära, blir ofta ännu viktigare än de tidigare var. Hur du ska möta den person som fått cancer och som står dig nära, beror på vad du och den sjuke kommer överens om. Kanske har ni behov av att träffas oftare och prata om det jobbiga. Ibland kan man behöva göra något roligt tillsammans. Kanske att den sjuke tycker att mat inte smakar som den brukar och inte är sugen på något förutom din köttfärssås. Isåfall kanske du kan hjälpa genom att laga din köttfärssås till den som blivit sjuk. Vårt råd är att du pratar med den som blivit sjuk och berättar att du gärna vill hjälpa till med det du kan och att ni tillsammans kan komma på vad som blir bra för er båda. 

 

Det är viktigt att du inte bara tar hand om den som blivit sjuk, utan tar hand om dig själv också. Du kan läsa mer om det under Leva nära cancer

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-09-13

När jag var 6 år dog min mamma i cancer. Nu vill j...

När jag var 6 år dog min mamma i cancer. Nu vill jag börja ta p-piller, kan jag det eller är det riskabelt?

Hej.

 

Vid äggstockscancer och vissa bröstcancerformer så har man sett att det finns risker med att använda hormonpreventivmedel, eftersom vi inte vet om din mamma haft bröstcancer eller äggstockscancer så kan vi inte svara på din fråga. Tala med din barnmorska på din ungdomsmottagning/mödravårdcentral så hjälper dom dig att hitta ett lämpligt preventivmedel.

 

Hälsningar

Nära Cancer 

2016-09-07

vad betyder cancer

vad betyder cancer

Hej!

 

Cancer betyder krabba eller kräfta på latin. Förr sa man i Sverige att man fått kräfta, men nu använder vi det mer internationella ordet cancer. Namnet kommer av hur en bröstcancer ofta ser ut, då tumören kan ha en viss likhet med en krabba. Cancer är samlingsnamnet för ca 200 olika sjukdomar.

I Sverige är bröstcancer, prostatacancer, tjock- och ändtarmscancer, lungcancer och hudcancer de vanligast förekommande cancerformerna.

 

Vänliga hälsnignar

Nära Cancer

2016-08-30

Vad är b cancer?

Vad är b cancer?

Hej!

 

Det finns inget som heter b cancer. Det finns dock en typ av lymfkörtelcancer som heter B-cells lymfom. Är det det du menar? På Cancerfondens sida kan du läsa mer om det. 

Om det inte var det du menade får du gärna höra av dig igen!

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-08-18.

Hej. Jag är helt förkrossad och ser inget ljus i min tillvaro. Vet inte vad jag ska göra. Min älskade mamma hade bröstcancer för tio år sen, och blev botad. Vi hade äntligen lämnat den sjukdomen bakom oss... För några månader sen började hon få ont i ryggen.. Vi vände oss till sjukvården som först var säkra på att det inte var någonting. Men rädslan fanns ändå där. Nu efter drygt 5 månader fick hon göra en MR, som visar att hon har en metastas i ryggen... Vad ska jag göra.. Håller nästan på att bryta ihop. Saker blir inte heller bättre när man läser att det här är obotligt och att man Max kan ha två år att leva.. Jag är nära på att bryta ihop och vet inte vad jag ska ta mig till. Min älskade mamma och mitt allt... Hur kan det här vara möjligt. Kommer mamma att dö?

Hej!

 

Att reagera som du beskriver är en normal reaktion när tillvaron ställs på ända av en cancerdiagnos. Hoppas att du har stöd i din omgivning, människor som du kan prata med och ventilera dina tankar och känslor? Kanske finns det någon kurator på kliniken som din mamma tillhör, på vårdcentralen eller i skolan (om du går i skolan)?

 

Bröstcancer kan ge återfall efter många år, trots att man betraktats som botad under en längre tid. När bröstcancern har satt sig i skelettet går sjukdomen inte längre att bota, men det finns flera olika behandlingsmetoder för att förlänga livet och få en bra livskvalitet under tiden.

 

Att man max har två år kvar att leva efter att ha diagnostiserats med skelettmetaser stämmer dock inte. En del personer lever i mer än 10 år med sin sjukdom och har väldigt lite besvär.

 

Beroende på vilken typ av bröstcancer som din mamma hade från början kan flera olika medicinska behandlingar vara möjliga. Om din mamma har mycket ont av sin metastas kan strålbehandling vara ett effektivt alternativ. 

 

Du kan läsa mer om skelettmetastaser & palliativ behandling under rubriken Om cancer.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer 2016-09-27

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)