Back to top

Besvarade frågor

Hej Pappa opererade bort en misstänkt hudförändri...

Hej

Pappa opererade bort en misstänkt hudförändring (14e mars) inte fått något svar ännu. Nu har det vuxit fram en böld i området som också opererades bort ganska kvickt. Detta väntar vi på svar om och läkaren säger att det tar minst 8 veckor! va??? Då hinner det ju sprida sig kraftigt om det rör sig om cancer.

Någon som vet om detta stämmer? Man borde väl kunna se direkt om det rör sig om cancer eller inte?! Varför denna väntan?

Tacksam för svar

Hej.

Jag förstår er frustation av att vänta på svar. Det tar många gånger tid att få svar från läkarn vad det rör sig om för förändring. Dels så ska provet som är taget förberedas på olika sätt innan en patolog kan titta på provet. När förberedelserna för provet är gjorda så tittar en paotlog på provet i microskop sedan skickas ett skrivet svar till den mottagning eller avdelning som har beställt analysen. Efter det ska den avdelning eller mottagning boka in till ett läkarbesök för att ge ut svaret. Bara dessa saker tar ett par veckor.

 

Hur lång väntan det är varierar både från landsting till landsting men även också hur akut man prioriterar provet som är skickat. Akuta prov går mycket fortare. Kanske är det så att läkaren sa att det kan ta upp till 8 veckor för att ni inte ska bli besvikna om det drar ut på tiden? Provet kanske blir klart tidigare. Vi tycker ni kan ringa till den mottagning eller avdelning och fråga om det verkligen är så lång väntan, och varför det är så lång väntan?

 

Hoppas du har fått svar på dinna frågor.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2017-05-12

Hej min syster har fått hjärntumör, blivit behandl...

Hej min syster har fått hjärntumör, blivit behandlad men den hade växt så nu e hon opererad. Undrar om det är ärfligt eller ej?

Mvh Helen

Hej

Det finns många olika typer av hjärntumörer men det är mycket ovanligt att hjärntumörer är ärftliga. Här finns mer att läsa om ärftlighet och cancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-05-08

Hejsan. Är 15 år och fick reda på att min mamma ha...

Hejsan. Är 15 år och fick reda på att min mamma har hudcancer för någon vecka sedan. Även fast jag ej mår dåligt hela tiden tror jag att allt sitter fast i bakhuvudet utan att jag märker det och stör mitt beteende ändå. Vad borde jag göra?

Hej!

 

Ett cancerbesked hos en förälder påverkar naturligtvis tillvaron på alla sätt. Alla reagerar vi olika och det finns inga känslor som är varken rätt eller fel. 

 

Läs gärna mer under rubriken Leva nära cancer där vi skrivit lite om hur det kan vara när någon närstående får cancer.

 

Du undrar vad du borde göra, vi tycker att det vore bra om du kunde få mer information om din mammas sjukdom. Det finns olika sorters hudcancer och vissa är snälla medans andra är elakare. Har läkaren berättat hur det är för din mamma? Ibland är det så att man bara opererar bort hudcancern och sedan är man frisk. I andra fall kan cancern ha spridit sig och man kan komma att behöva medicin i form av antitumoral behandling.  Det är viktigt att ta reda på hur det är just i din mammas fall, så du inte mår dåligt eller är orolig i onödan.

 

Ta hand om dig. Du är inte ensam.

 

Med vänliga hälsningar 

 

Nära Cancer 2017-05-08

Hej, min pappa har cancer. En stadie som är obot...

Hej, min pappa har cancer. En stadie som är obotlig och inget de kan görs något åt. Jag mår så psykiskt dåligt och de går ut på mina barn och även mitt jobb. Jag är närvaro på min arbetsplats men ändå har jag mina tankar hos min pappa. Jag åker till pappa varje dag då jag vill hellre spendera den tid jag kan med honom. Enligt läkarna så är det månader kvar. Men han är så pass dålig att jag tror att det kommer att gå fort. Jag behöver få vara ledig och strunta i jobb och alla måsten och bara få vara med min far. Vem ska jag vända mig till. Jag vill sjukskrivas en mindre period och bara få vara.

Hej!

 

Det låter som att du har det väldigt jobbigt just nu och vi kan förstå att du inte klarar av att fokusera på ditt arbete.

 

När en nära anhörig blir obotligt sjuk finns det möjlighet att få Närståendepenning från Försäkringskassan. Du kan läsa mer om ledighet från arbete för att vårda en sjuk anhörig under rubriken Leva nära cancer.

 

För att du som närstående ska kunna få Närståendepenning behövs ett läkarutlåtande från den läkare som är medicinskt ansvarig för den som är sjuk. Detta intyg skickas sedan, tillsammans med ansökan om Närståendepenning, in till Försäkringskassan.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2017-05-02

Hur längge man levar när man har magsäckscancer

Hur längge man levar när man har magsäckscancer

Hej!

Det finns inget enkelt svar på din fråga. Överlevnaden i magsäckscancer varierar kraftigt beroende på hur stor tumören är när den upptäcks och om den är spridd, dvs om det finns dottertumörer (metastaser)eller inte.
Om det är en liten magsäckscancer som kan opereras bort är prognosen god och patienten kan ofta bli helt botad. Har cancern spridit sig till andra delar av kroppen går den inte att bota. Då kan den behandlas med cellgifter för att bromsa sjukdomen. Hur länge man då kan leva varierar beroende på sjukdomens utbredning och hur man svarar på eventuell bromsande behandling. Om man är ung eller gammal, frisk sedan tidigare eller har andra sjukdomar utöver cancern påverkar också överlevnaden. 

Vid spridd magsäckscancer utan bromsande behandling är medianöverlevnaden ca 6 månader. Det innebär enkelt förklarat att  vissa patienter lever kortare tid, vissa lever längre tid men att många  lever omkring 6 månader.  

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-04-28

 

Hej! Min bästa vän är palliativ med Glioblastom oc...

Hej!

Min bästa vän är palliativ med Glioblastom och hans mamma har hjälpt honom med allt sedan dagen då han fick sin diagnos för 9 år sedan. Hon är helt slut. Värk överallt, järnbrist, brist på sömn och känslomässigt utmattad. Såklart.

Finns det något nära anhöriga kan få/har rätt till tex massage till reducerat pris eller så? Hon har ju inte gott om pengar heller...

Tacksam för svar!

Hej!

 

Det låter som en jobbig situation. Har hon kollat med sin sons klinik om hon skulle kunna få stöd av en kurator där? Många kommuner har Anhörigcentrum eller annat anhörigstöd för vuxna. Dessa brukar exempelvis erbjuda massage, gruppträffar mm. Kolla gärna om det finns i er kommun. Vi rekommenderar också att ni går in och läser på Nationellt kunskapscentrum anhöriga där ni kan läsa mer om vad det finns för stöd för vuxna anhöriga.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-04-28

Hej min farmor dog av bröstcancer innan 50 årsålde...

Hej min farmor dog av bröstcancer innan 50 årsåldern och jag undrar hur stor risken är att jag får bröstcancern via min pappa?

Hej

 Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Det är bara en mycket liten del av cancerfallen som är så kallad ärftlig bröstcancer. Ju äldre man är desto större är risken att drabbas. Om man har en nära släkting, ex mor eller mor-/farföräldrar som drabbats vid 30 års ålder, två som drabbats vid 40 års ålder eller tre som drabbats vid 50 års ålder är risken lite större att det rör sig om en ärftlig bröstcancer och om man vill kan man då genomgå en ärftlighetsutredning. Läs mer om ärftlig cancer här. I din fråga framgår det inte hur gammal din farmor vara när hon först drabbades av cancer. Generellt är risken för att cancern skulle vara ärftlig liten. Funderar du över detta tycker vi att du ska söka din vårdcentral för diskussion. 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-04-24.

Min mormor har sedan en del år tillbaka haft cance...

Min mormor har sedan en del år tillbaka haft cancer i tarmen och livmodern och gjorde att hon idag få ha insumin påse efter dom hade plockat bort tumörerna, hon vart frisk förklarad efter en tid men senare upptäckte dom en böld på foten som va en tumör, idag fick jag samtalet att om att hon har cancer i levern och i lungorna och att det sprider sig, läkarna ser allvarligt på detta vad jag har hört och hade berättat att tyvärr kommer hon aldrig bli frisk från det utan dom ska skicka henne och proverna till lund för att hitta rätt bromsmedicin åt henne. Min fråga är, hur länge kan man överleva/må bättre utav dessa mediciner?

Hej!

Det är svårt att avgöra. Vi känner inte till alla detaljer och även om vi visste kan man reagera olika på samma medicin. En del personer kan leva länge med bromsande mediciner medan andra inte svarar på medicineringen och cancern fortsätter sprida sig ändå. Det är bra att hon kan kontrolleras i Lund och att de kanske kan hitta en medicin som bromsar eller lindrar sjukdomen.

 

Om det finns möjlighet vore det bra om någon kunde förklara lite mer om din mormors sjukdom, kanke hennes läkare eller dina föräldrar.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-04-19

Hur fort tappar man allt hår

Hur fort tappar man allt hår

Hej!

 

Det är inte cancern i sig som gör att man tappar håret. Att man tappar håret vid cancer beror på om man får behandling mot cancern. Denna kan göra att man tappar håret. Håret på huvudet tappar man efter cirka två veckors behandling, för övrigt hår på kroppen går det långsammare.

 

Om man får cytostatika (cellgift) beror det på vilken sorts cytostatika och hur hög dos man får som avgör om man tappar hår eller inte. All cytostatika innebär inte håravfall.

 

Vid strålbehandling är det avgörande hur hög dos man får och var på kroppen man strålas.Det är endast på den del av kroppen där strålning ges som man eventuellt tappar allt hår. Bestående håravfall eller inte beror på stråldos. 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-04-19

Min mamma har flertal hjärnmetastaser efter cancer...

Min mamma har flertal hjärnmetastaser efter cancer i livmodern. Läkarna säger att man inte kan göra något. Finns det någon man kan prata med? Stödgrupp? Hur ska man behandla en anhörig som ibland inte är sig själv och som man vet snart kommer att gå bort. Hur ska man tänka?

Hej!

Vi förstår att det är jobbigt att din mamma har blivit så sjuk. Du undrar om det finns någon man kan vända sig till för att få prata med. Om du vill prata med någon som är i liknande situation som du, kan du anmäla dig på vår vänförmedling Snacka . Ofta kan man få prata med ex en kurator på den klinik som den som blivit sjuk tillhör. Om du vill kan du kolla själv med din mammas klinik om den möjligheten finns eller så kan du kolla om vi har någon kontaktperson i ditt län som kan hjälpa dig att undersöka möjligheten. De kan också tala om för dig om det finns någon stödgrupp som du skulle kunna vara med i. Du kan också kolla om kommunens Anhörigcentrum har någon grupp som du kan vara med i. 

Du berättar att din mamma inte alltid är som hon brukar längre och att det är svårt att veta hur du ska bemöta henne. Det är svårt att veta att en älskad person inte kommer finnas kvar så länge till. Om personen dessutom inte är som hen brukar, blir det ofta mycket svårt. Ett råd är att  försöka prata med din mamma om allt du vill hinna prata med henne om, de dagar din mamma är klar och är sig själv. Vänta inte med att fråga saker du vill få reda på och vänta inte med att tala om för henne vad hon betyder för dig. Även om ni har fått reda på att din mamma inte kommer överleva sin sjukdom är det svårt att veta hur lång tid hon kommer finnas kvar hos er. Ett annat råd är därför att du även tänker på att också ta hand om dig själv. Här kan du läsa vad du har för möjlighet till ersättning om du behöver vara hos din mamma när du egentligen skulle ha jobbat/varit i skolan. 

 

Sköt om dig!

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-04-12.

 

Hej

Pappa opererade bort en misstänkt hudförändring (14e mars) inte fått något svar ännu. Nu har det vuxit fram en böld i området som också opererades bort ganska kvickt. Detta väntar vi på svar om och läkaren säger att det tar minst 8 veckor! va??? Då hinner det ju sprida sig kraftigt om det rör sig om cancer.

Någon som vet om detta stämmer? Man borde väl kunna se direkt om det rör sig om cancer eller inte?! Varför denna väntan?

Tacksam för svar

Hej.

Jag förstår er frustation av att vänta på svar. Det tar många gånger tid att få svar från läkarn vad det rör sig om för förändring. Dels så ska provet som är taget förberedas på olika sätt innan en patolog kan titta på provet. När förberedelserna för provet är gjorda så tittar en paotlog på provet i microskop sedan skickas ett skrivet svar till den mottagning eller avdelning som har beställt analysen. Efter det ska den avdelning eller mottagning boka in till ett läkarbesök för att ge ut svaret. Bara dessa saker tar ett par veckor.

 

Hur lång väntan det är varierar både från landsting till landsting men även också hur akut man prioriterar provet som är skickat. Akuta prov går mycket fortare. Kanske är det så att läkaren sa att det kan ta upp till 8 veckor för att ni inte ska bli besvikna om det drar ut på tiden? Provet kanske blir klart tidigare. Vi tycker ni kan ringa till den mottagning eller avdelning och fråga om det verkligen är så lång väntan, och varför det är så lång väntan?

 

Hoppas du har fått svar på dinna frågor.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2017-05-12

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)