Hoppa till huvudinnehållet
Bild för sidan

Välkommen till Nära Cancer!

Nära Cancer finns här för dig som är ung och står nära någon som har cancer, eller saknar någon som har dött av sjukdomen. Här kan du lära dig mer om cancer, läsa intressanta artiklar, möta andra i liknande situation och ställa frågor till sjukvårdspersonal. Vi är starkare tillsammans! 

Livet nära cancer

Här har vi har samlat massor av tips, tricks och berättelser som du kanske känner igen dig i och som kan hjälpa dig lite när det känns svårt.

Prata med någon

När nån du älskar får cancer kanske du känner dig alldeles ensam, men det finns många unga som är med om samma sak som du. Dela dina tankar i forumet med andra i liknande situation eller ställ frågor till vårdpersonal!

Fakta om cancer

Att skaffa sig kunskap är bättre än att fantisera. Ju mer man vet, desto större kontroll kan man känna över situationen. Och har man koll känner man sig oftast lite lugnare.

Här är fler artiklar du kanske är intresserad av

Responsive image

Vänförmedlingen Snacka

När man lever nära någon som har cancer kan det kännas som andra inte förstår vad man går igenom. Det kan då vara skönt att få prata med någon som vet hur det är. Snacka är en vänförmedling där du som är mellan 13 och 30 år och står nära någon som har cancer, eller saknar någon som har dött av sjukdomen, kan få kontakt med någon som befinner sig i en liknande situation.
Responsive image

Tack vare all behandling blev Samuel frisk igen

"Hösten 2020 var första gången Samuel sökte vård, då på grund av en knöl på testikeln. På grund av slarv och felhanteringar från vårdcentralens sida fick han trots upprepade läkarbesök inte sin diagnos förrän i juli 2021. Diagnosen fick han "tack vare" att han åkte in akut för att de enorma ryggsmärtor som han då haft under 2 månaders tid vägrade att avta utan istället blev än värre. Diagnosen löd: Testikelcancer i stadie 4.
Responsive image

Mathilda: "Trots allt känner jag idag en enorm tacksamhet för livet"

Responsive image

När ett syskon har cancer

När ett syskon drabbas av cancer kan det kännas som att hela världen gungar och man kan känna sig otrygg. Det kan vara svårt att förstå vad som händer när en familjemedlem blir sjuk. Det är vanligt att man har många frågor om sjukdomen och varför den har inträffat, vilket kan skapa förvirring och oro. Du som syskon kanske undrar vad som ska hända, hur det kommer att påverka er familj, och hur du kan stötta ditt sjuka syskon. Du har rätt till information om ditt syskons sjukdom och det är viktigt att du får svar på dina frågor för att du ska få känna dig så trygg som möjligt i situationen. Kom ihåg att du inte är ensam! Dina känslor och behov är viktiga! På sjukhuset finns vuxna som kan hjälpa dig att förstå och hantera den situation du befinner dig i.
Responsive image

Efter cancerbeskedet – vad händer nu?

Det kan vara ett symptom som gjort att din familjemedlem sökt vård, en känsla av att något är fel – en knöl på halsen till exempel. Eller så har hen gått på en rutinkontroll där stora delar av befolkningen undersöks, och känt sig helt frisk. Oavsett hur cancern hittas reagerar de flesta människor med chock och rädsla.

Adjuvant behandling

Inom cancervården används många olika behandlingar. Ett sätt att dela in dem är att beskriva syftet med behandlingen. Alltså varför den som har cancer ska ha en viss behandling och vad man vill att den behandlingen ska leda till. Alla som har cancer ska få veta vad syftet är med den behandling de får. De vanligaste begreppen när man pratar om behandlingens syfte är adjuvant, kurativ och palliativ.
Responsive image

Vad menas med kris? Och vad är egentligen sorg?

När någon i familjen drabbas av cancer drabbas också de flesta i familjen av en kris. Kris kan förklaras med att ens tidigare kunskaper och erfarenheter inte räcker till för att hantera och förstå den situation man hamnat i. Sorg är känslan som ofta kommer när man förlorat något eller någon. Både kris och sorg är fullt naturliga reaktioner. Det är individuellt hur man reagerar när man hamnat i kris eller i sorg. Om man är ärlig mot sig själv och får utlopp för sina känslor blir det lättare att hantera det som känns tungt och svårt.
Responsive image

Illustrerad serie: Allt som finns är just nu

De allra flesta som får cancer blir friska igen! Läs Malin Billers hoppfulla serie.
Responsive image

Nathalie:" Idag, 17 år senare, vill jag fortfarande ha koll på hur han mår"

Cancer i skelettet

När cancern startar i skelettet kallas sjukdomen för sarkom. Sarkom är ovanliga, men både barn och vuxna kan drabbas.
Responsive image

Karoline: " Det kändes som att mitt inre hade dött, men att min fysiska kropp levde"

Hjärntumörer

När vi pratar om hjärntumörer menar vi tumörer (knölar) som sitter i hjärnan eller hjärnhinnorna och att det är där cancern startat. Cancer i andra delar av kroppen kan också i vissa fall sprida sig till hjärnan, då pratar man om dottertumörer eller metastaser i hjärnan. En hjärntumör utvecklar sig olika beroende på vilka slags celler den har startat i, var i hjärnan den sitter och hur elakartad den är. Det går att bli helt frisk från vissa hjärntumörer.
Responsive image

Vänskap kan påverkas när någon nära blivit sjuk

Om du står nära någon som har cancer kanske en del kompisar drar sig undan, på grund av att de inte vet hur de ska hantera situationen. De kan vara rädda att göra något fel eller säga saker som skulle kunna såra dig.
Responsive image

Kan jag vara ledig från skolan eller jobbet för att ta hand om min sjuka förälder, partner, vän eller syskon?

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta som får cancer blir friska igen. Fortsätt därför i möjligaste mån att jobba eller plugga, även om någon du står nära har blivit sjuk.
Responsive image

Ledsen eller deprimerad – vad är skillnaden?

Att känna sig nere och ledsen ibland är något fullständigt naturligt och en del av livet. När någon som står en nära fått cancer är det vanligt att man känner sig orolig och ledsen. Det är naturligt att vara ledsen och det är viktigt att få reagera för att kunna gå vidare i livet.
Responsive image

Stötta unga närstående

Varje år får ca 11000 föräldrar till barn som fortfarande är små eller tonåringar cancer. Vid 21 års ålder har var femtonde person fått uppleva att en förälder drabbats av cancer. Eftersom syskon, styvföräldrar eller en partner också kan drabbas av sjukdomen är det i realiteten ännu fler barn och unga som lever med någon som har eller har haft cancer.

Nära Cancer på Instagram